top of page
  • Writer's pictureAlva Admin

LUVATTOMAT PYYTÄJÄT VIHDOIN KÄRÄJILLE

Tiedote 5.2.2019

Julkaisuvapaa 5.2. klo 8.00.


Vetsijoella 2017 luvattomasti pyytäneet kalastajat ovat vihdoin menossa käräjille. Käräjäistunto järjestetään Utsjoella 14.2.2019 klo 9 alkaen. Käräjillä luvattomasta kalastuksesta vastaavat Vetsijoella valtion vesialueella pyytäneet neljä kalastajaa. Nykyisen lainsäädännön mukaan he siis kalastivat luvattomasti, vaikka kalastus Tenossa ja sen sivuvesistöissä on osa saamelaista kulttuuria. Suomen perustuslain mukaan saamelaisilla on oikeus harjoittaa omaa kulttuuriansa ja tähän oikeuteen kuuluu myös kalastaminen.


Kalastajat olivat Vetsijoen osakaskunnan puheenjohtaja Anne Nuorgam, osakaskunnan sihteeri Kati Eriksen ja hänen 17-vuotias poikansa Erke Eriksen sekä osakaskunnan edellinen puheenjohtaja Heidi Eriksen.


- Nämä kalastajat ovat lähteneet tälle tielle muuttaakseen kalastuslakia, koska laki ei vastaa saamelaisten oikeudentajua. Lakien tulee heijastaa sitä, mitä pidetään oikeudenmukaisena. Alueen saamelaisilla on oikeus kalastaa Tenon vesialueella, ns. valtion vesialueet mukaan lukien, kertoo saamelaisten ihmisoikeusyhdistyksen ALVA:n yhteyshenkilö Aslak Pieski.


-Kysymys on laajemmasta asiasta kuin vain kalastuksesta. Kyseessä on saamelaisten oikeudesta elää saamelaisina ja harjoittaa omaa kulttuuriaan. Kalastusperinteet ovat osa saamelaisten elämänmuotoa, koska niiden avulla ylläpidetään perhesuhteita, kieltä, tapoja ja perinteistä tietoa, Pieski jatkaa.


ALVA – Saamelaisten ihmisoikeusjärjestö on vuonna 2018 perustettu järjestö turvaamaan saamelaisten oikeuksia säilyttää, toteuttaa ja edistää omaa kulttuuriaan sekä tukea ja edistää saamelaisten kulttuurisia, kielellisiä, sosiaalisia, oikeudellisia ja yleisiä taloudellisia pyrkimyksiä.


Kiista Tenon ja sen sivujokien kalastuksesta leimahti kesällä 2017, kun Tenon uusi sopimus ja kalastuslaki tulivat voimaan. Saamelaiset kokevat, että valtion kalastuksen ohjaus on mennyt liian pitkälle, sillä Tenon sopimuksen myötä perinteistä verkkopyyntiä on rajoitettu melkein 80 % ja sivujoilla kalastus on käytännössä kielletty valtion vesillä.


Lisätietoja: Aslak Pieski, 040 5154 207

www.samihumanrights.org


VIDEO: Luomassa oikeudenmukaisuutta - Miksi me taistelemme
378 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comentarios


Los comentarios se han desactivado.
bottom of page