top of page
  • samihumanrights

Kiitos tuesta saamelaistaiteilijat!

Haluamme kiittää saamelaisia taiteilijoita Niillas Holmbergia, Jenni Laitia ja Outi Pieskia, kun he tukivat Vetsijoen kalastajia lahjoittamalla kampanjakäyttöön yhteisötaiteellisen ympäristötaideteoksen Rájácummá -Suukkoja rajoilta. Se kertoo saamelaisen itsemääräämisen perustasta: yhdenvertaisuudesta maan kanssa, joka perustuu vastavuoroisuuteen ja kunnioitukseen.  Haluamme kiittää myös Sofia Jannokia tuesta. Hänen joikunsa soivat taustalla kampanjavideoilla.


Vuoteen 2016 asti paikalliset saamelaiset saivat pyytää Tenojoen sivujokia niin sanotuilla valtion vesialueilla käytännössä maksuttomalla kalastusluvalla. Kalastuslain muutoksella tämä ikiaikainen oikeus pyyhkäistiin pois.  Haastaakseen epäoikeudenmukaisen lakimuutoksen Kati, Heidi, Anne ja Erke päättivät jäädä kiinni luvattomasta kalastuksesta. Näin he pakottavat Suomen oikeusjärjestelmän käsittelemään asian tuomioistuimessa ja kohtaamaan heidät rikollisina saamelaisen elämäntapansa vuoksi.


Kesällä 2018 kalastajista kuvattiin dokumenttielokuvaa ja Katilta kysyttiin ” mitä luulet, että lapsesi oppivat tästä tapauksesta?” Kati vastasi ”Maailma ei ole eivätkä valtioiden toimintatavat ole aina oikeudenmukaisia, opetan että sinun tulee itse olla aktiivisesti luomassa oikeudenmukaisuutta”. Tästä tuli kalastajien kampanjan sanoma.


Kiitos saamelaistaitelijat Niillas Holmberg, Jenni Laiti, Outi Pieski ja Sofia Jannok tuestanne Vetsikon kalastajille ja saamelaisten oikeuskamppailulle! Olemme yhdessä luomassa oikeudenmukaisuutta.


Jos sinäkin haluat olla tukemassa Vetsikon kalastajia , tilaa kampanjakuva ”Luomassa oikeudenmukaisuutta” julisteena tai t-paitaan painettuna tämän linkin takaa:  https://www.samihumanrights.org/liity-ja-tue

90 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page